Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Μόλυνση του νου..

Αναμφίβολα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή για την ισορροπία στη φύση και την ανθρώπινη ζωή. Επίσης η ηθική μόλυνση με τη μορφή της χαλάρωσης των ηθικών αξιών, της αμφισβήτησης ή και απόρριψης των αντικειμενικών αληθειών και η ηθική διαφθορά που αυξάνει με γρήγορο ρυθμό στις πλατειές μάζες των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κοινωνιών είναι ένας κακός οιωνός για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Εκείνο όμως που δεν συζητιέται ούτε στις στρογγυλές τράπεζες των ειδικών για προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ούτε απα αυτούς που διαμαρτύρονται για την ηθική μόλυνση και ούτε αναφέρεται στις ειδικές για τη ρύπανση εκπομπές ή αναφορές των μαζικών μέσων ενημέρωσης είναι η μόλυνση του νου και της συνείδησης του ανθρώπου. Κι όμως αυτή είναι η βασική αιτία και της ατμοσφαιρικής και της ηθικής μόλυνσης.
Ο Απόστολος Παύλος γράφοντας στον Τίτο, τονίζει: "Γιατί, βέβαια, για τους καθαρούς είναι όλα καθαρά, ενώ για τους μολυσμένους και τους απίστους δεν υπάρχει τίποτε καθαρό, αλλά έχει μολυνθεί και ο νους τους και η συνείδησή τους."(Τίτος 1:15) Για εκείνους που είναι καθαροί, γράφει ο Απόστολος Παύλος, όλα είναι καθαρά. Σαν παιδιά δεν πετούν τα άχρηστα χαρτιά τους ή τα άπλυτα ρούχα τους εδώ κι εκεί μέσα στο σπίτι, δεν λερώνουν τα θρανία τους ή τους τοίχους γράφοντας πάνω σ 'αυτούς συνθήματα ή ανοησίες. σαν νοικοκυρές δεν πετούν τις σακούλες με τα εντόσθια των ψαριών στους φωταγωγούς ή στους ακάλυπτους χώρους. σαν άντρες και οικογενειάρχες δεν πετούν τις φλούδες των φρούτων από το παράθυρο του αυτοκινήτου πάνω στο δρόμο κι ούτε εγκαταλείπουν τα σκουπίδια τους στις παραλίες και τα κονσερβοκούτια τους να επιπλέουν πάνω στη θάλασσα. σαν καπετάνιοι καραβιών δεν ρίχνουν κρυφά τα λάδια των πλοίων τους στη θάλασσα και σαν εργοστασιάρχες δεν διοχετεύουν παράνομα τα απόβλητά τους στα ποτάμια, στις λίμνες ή στις θάλασσες, και τους γεμάτους δηλητήρια καπνούς και αέρια στην ατμόσφαιρα.
"Και ο νους και η συνείδηση είναι μολυσμένα"
Αντίθετα με τους καθαρούς, γράφει ο Απόστολος Παύλος, ότι στους μολυσμένους και ο νους και η συνείδηση είναι μολυσμένα. Νομίζω ότι η σειρά που είναι γραμμένα δεν είναι τυχαία. Το ʼγιο Πνεύμα ήθελε μ’ αυτό τον τρόπο να τονίσει ότι η μόλυνση αρχίζει από το νου και στη συνέχεια επεκτείνεται στη συνείδηση του ανθρώπου.
Η μόλυνση αρχίζει από την καρδιά του ανθρώπου, που σύμφωνα με την ορολογία της Αγίας Γραφής αποτελεί το κέντρο της προσωπικότητας του ατόμου. "Η καρδία είναι απατηλή και σφόδρα διεφθαρμένη" (Ιερ. 17:9) Αν αυτή δεν καθαριστεί και δεν μπολιαστεί με τη νέα φύση που δίνει ο Θεός, τότε και ο νους μας μολύνεται. Η επιρροή της διεφθαρμένης μας καρδιάς από τη μια πλευρά και του διεφθαρμένου εξωτερικού περιβάλλοντος από την άλλη, μολύνει σιγά-σιγά το περιεχόμενο των σκέψεών μας.
Οι πονηρές και αμαρτωλές σκέψεις μας προκαλούν την αντίδραση της ηθικής μας συνείδησης, που δεν μπορεί να τις ανεχτεί και γι 'αυτό δημιουργούνται μέσα μας τύψεις και ενοχές. Αυτές όμως είναι ενοχλητικές και δυσάρεστες για μας και γι 'αυτό προσπαθούμε με τη λογική να βρούμε τρόπο να τις διώξουμε από μέσα μας ή να τις μειώσουμε.
Υπάρχει λύση;
Η καλύτερη λύση είναι ο καθαρισμός μας από τον Θεό. Η αγάπη του Θεού είναι ανοικτή σε όλους μας. Εκείνο όμως που είναι απαραίτητο για μας είναι να ξυπνήσουμε από τον πνευματικό μας λήθαργο. Αν δούμε το ηθικό μας κατάντημα και με ειλικρινή μετάνοια ζητήσουμε να επέμβει ο Θεός στη ζωή μας, Εκείνος θα το κάνει. Το ʼγιο Πνεύμα θα καθαρίσει την καρδιά μας και το αίμα που χύθηκε επάνω στον σταυρό θα μας πλύνει από τις αμαρτίες μας. Τότε θα διαπιστώσουμε ότι αλλάζει τελείως το περιεχόμενο των σκέψεών μας και ευαισθητοποιείται ξανά η συνείδησή μας. Θα το κάνουμε όμως;
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς αρνούνται να το κάνουν. Αρνούνται το φως και προτιμούν να εργάζονται τα έργα του σκοταδιού. Όσο όμως κάνουν αυτό, ας μην περιμένουν άσπρη μέρα στη ζωή τους. Αν δεν θέλουν Εκείνον που είναι το Φως και ήρθε να φωτίσει το νου και τη συνείδηση κάθε ανθρώπου που έρχεται στον κόσμο (Ιωάν. 1:9), ας μην περιμένουν φωτεινές ημέρες για τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: